The Sloane Residence (Multi-generational Household)

Client Summary


LO C A T I O N   1753 WESTBROOK DR.  AUSTIN, TEXAS
T Y P E   NEW BUILD, MULTI-GENRATIONAL HOUSEHOLD
A R E A   3,200 SQ FT.
S O F T W A R E   SKETCHUP & INDESIGN

Mr. and Mrs. Sloane are a middle-aged couple with 3 sons, Michael (16), John (18) and David (22). Michael and John attend high school closer to town, and David recently graduated from the Texas A&M University. He wants to save money while he searches for a job, so he has decided to move back in with his parents. Mrs. Sloane’s father has begun to develop dimentia in his senior years, and her mother relies on a wheelchair for mobility. They are unable to make ends meet on their own due to their health issues, therefore, Mr. and Mrs. Sloane have decided it will be best if they live under the same roof.  Their new construction project is located on a 0.75-acre lot and will incorporate universal and accessible design while considering the varying needs of a multi-generational household.

Concept Statement

 

*free-hand sketch

 

A beating heart is divided into 2 sides, the left and right, which work together to pump blood throughout our bodies. Oxygen, energy, and electrical impulses are the 3 factors that the heart relies on in order to complete this process successfully. Just as a heart has 2 main sides, this house is divided into 2 main private wings that are connected by a common living space to accommodate a multi-generational household. The building materials, space plan, and circulation patterns will intentionally express the characteristics of the life-sustaining nature of a beating heart.



Design Goals:
1. Implement the concept of a beating heart through the circulation patterns and building materials used in the
    design.
2. Apply sustainable design for energy efficiency by using environmental friendly materials, a concrete
    exterior, and designing the roof to accommodate a water filtration system.
3. Create contrast with color scheme and material selection for visual appeal while accommodating the aging
    eye.
4. Express the character of the home by connecting the exterior and interior spaces with large windows and
    doors.

Software/Materials used:
Revit 2016 (floor plans)
SketchUp (design development)
InDesign (presentation board)
Chartpak markers (renderings)
Prismacolor pencils (renderings)
Foam core board (model)
Plexi glass (model)

Class:
Studio I - Residential Design

Floor Plan

 Level 1 floor plan

Level 1 floor plan

 Level 2 floor plan

Level 2 floor plan

Design Goal #1:  Doorways, openings and natural light are elements used to manipulate the circulation flow that reflects the design concept. On the level 2 floor plan, the jack and jill bathroom provides a clear representation of a beating heart (see arrows).

 Master Bedroom perspective

Master Bedroom perspective

Design Goal #2: Sustainable furniture pieces were carefully selected in this design. Just as the heart relies on clean oxygen to function properly, this house promotes clean air through the use of organic upholsteries and refurbished woods. This not only provides a healthy environment for the Sloanes, but it also will help lengthen the life expectancy of the house itself. (This bed is a custom design that is made up of refurbished woods from a local lumber yard)

 Kitchen/Dining room perspective

Kitchen/Dining room perspective

Design Goal #3: A high contrast color scheme is used throughout the design to accommodate the aging eye of Mrs. Sloane's parents. The high contrast between surfaces assists the eye with interpreting a space dimensionally.  

Rooftop Patio

 SketchUp model

SketchUp model

 Rooftop Materials

Rooftop Materials

Rooftop Design: This rooftop patio was designed to provide the Sloane’s with a great place to entertain or simply just relax in the warm Texas sun. The bench seating is a custom design with a built in planter - this is an appealing design and offers planting space without using extra square footage. All of the wood used is recycled and half of the patio has been designed to provide space for a functioning garden. This seating area is wheel-chair accessible.

Model

Roof Design: A water filtration system is incorporated into the landscape of the home to collect the water run-off from the roof. The roof is intentionally designed to assist the filtration system when rain occurs. Once the rain water is collected, it is filtered and then pumped back into the home - similar to a beating heart.

 Front view (West)

Front view (West)

 Back view (East)

Back view (East)

 Side view (North)

Side view (North)

 Side view (South)

Side view (South)

Design Goal #4: These model images demonstrate the large windows and doors that are used throughout the design to connect the interior and exterior while expressing the character of the home. The window placement was intentional to control the amount of light penetrating a space while considering the orientation of the home.

Process Work

Uno, Dos, Queso
 

Project summary

This project focuses on interior space planning for hospitality design, as well as  hand-rendering technique. Inspired by the colorful and lively nature of the East Austin culture, Uno Dos Queso is a welcoming environment that has reinvented the concept of chips and queso. Through the use of different architectural materials such as wood, brick, concrete and steel, and colorful furnishing elements, a festive and laid-back environment is created. Color is used sparingly in this rendering to portray the impact of natural light within the space, as well as visually reflect the culture of East Austin. This queso bar is the perfect place to enjoy good drinks, company, and queso!  

Materials used:
Chartpak markers
Prismacolor pencils

Class:
Art C - Interior Hand-Rendering